Provningar

Ta en liten paus från mässan och få en djupare kunskap om dina favoritviner.

Vi har gjort ett intressant program där du har möjligheten att lära dig mer om viner från när och fjärran. Lär dig kombinera mat och vin, fördjupa dig i champagnens bubblor eller vill du lära dig mer om ekologiska viner?  Ja, här finns något för alla!

Om du har köpt biljett till en tid som är senare än provningen du vill boka, kommer du in tidigare om du visar biljetten till provningen.

KÖP BILJETT HÄR!

Valpolicella & Amarone med MASI

I hjärtat av Veneto har vinhuset MASI sina vingårdar. Firman har funnits i flera hundra år och de har gjort sig ett ärorikt namn genom hängivet arbete, passion och goda förutsättningar. MASI är ett av Italiens främsta vinhus och de är världskända för sina Amaroneviner – de skapade också den allra första Ripasson. Vi provar vinhusets prestigeviner och tar del av Venetos fantastiska förutsättningar med de lokala druvorna och traditionella vinteknikerna som ger viner med så olika karaktär som Valpolicella och Amarone.

Provningsledare: Anna Lampinen  (Sommelier och eventansvarig på VinUnic)
Fredag kl. 15.00

Mat & vinprovning

Provningen täcker in de grundläggande faktorer som spelar in när man kombinerar mat och dryck. Därifrån tar vi det ett steg längre och lyfter in annat som också spelar roll. När mat och kemi träffar rätt skapas stora upplevelser. Vi provar 4 viner, 2 vita och 2 röda, och känner dem förändras tillsammans med olika typer av tilltugg. Ahaupplevelser och inspiration som ger er en annan syn på mat, vin och smak. Ni får verktygen som gör det enkelt att få till det. Provningsledaren Bibbi Kringlund är en välkänd sommelier och pomolog. 2017 blev hon utsedd till Årets matentreprenör i Värmland.

Provningsledare: Bibbi Kringlund (Teriffic Wines)
Fredag kl. 16.00 (fåtal platser kvar)

Champagne – världens mest omskrivna dryck

Vad betyder ordet champagne för dig? Kall, torr och gratis, festligheter, eller som Madame Lilly Bollinger myntade; ”Det finns alltid tillfälle att dricka Champagne.” Själv är jag en stor beundrare över denna dryck. Att efterfrågan har ökat är mycket spännande och vi i Sverige njuter mer och mer av dessa bubblor. Detta bubbel som bara får framställas i Frankrike och i departementet Champagne är unikt på grund av den gamla havsbotten som druvorna växer på och druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Låt oss prova några trevliga champagner tillsammans och kanske kommer vi alla att efter provningen hålla med Madame Bollinger: ”det finns alltid tillfälle att dricka Champagne.”

Provningsledare: Thomas Vinare
Fredag kl. 17.00 (fåtal platser kvar) & lördag 16.00

Amarone, Barolo, Sagrantino och Sforzato di Valtellina

Provningsledaren Ulf Berglund från Nebbia Vinimport guidar er igenom en smakupplevelse utöver det vanliga. Ni kommer att få prova några av de absolut bästa vinerna från mindre producenter i de fyra bästa vindistrikten i Italien.

 

Provningsledare: Ulf Berglund
Fredag kl. 18.00 (fåtal platser kvar) & lördag 14.00 (Slutsåld)

En vinresa i nya vinvärlden

Vi gör en resa till några av de viktigaste länderna i den nya vinvärlden, Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och Argentina. Vi provar typiska viner från respektive land.

 

Provningsledare Janos Pataky (Sommelier från Dina Vingårdar)
Fredag kl. 19.00

Vinstons Vinskola del 1

Välkommen att delta i Vinstons vinskola del 1. Tillsammans provar vi ett antal viner med olika smaker och karaktärer tillsammans med passande tilltugg för att förstärka eller ändra känslan och smaken i vinet.

Vi lär oss vad syra i vinet är och att känna skillnad på lätta och fylliga viner samt  lära sig känna när ett vin har mycket tanniner eller när ett vin är sött.

Provningsledare: Alexander Lundin, Vinston
Lördag kl. 12.00

Ekologiskt och annat vin..

Ekologiskt och konventionellt vin – vad är egentligen vad? Vi går igenom begrepp och definitioner i ett försök att reda ut saken och göra den svartvita världen en aning gråare samt provar igenom fem viner som har med saken att göra.

Provningsledaren Bibbi Kringlund är en välkänd sommelier och pomolog. 2017 blev hon utsedd till Årets matentreprenör i Värmland.

Provningsledare: Bibbi Kringlund (Teriffic Wines)
Lördag kl. 13.00

Rioja – nytt, gammalt och vitt!

Välkomna till en provning av det gamla, det nya och det vita Rioja. Regionen som fick vinskribenten Sofia Ander att fastna för vin. Idag är regionen mer intressant och smakrik än någonsin. Under provningen ska vi få smaka på det hederliga och klassiska Rioja. Vi jämför dessa viner med den mer moderna stilen. Det blir inte bara röda viner – kom och upptäck regionens häftiga vita viner också.

Häng med på en välsmakande vinresa genom Rioja!

Provningsledare: Sofia Ander
Lördag kl. 15.00 
(fåtal platser kvar)