Fördjupa dina kunskaper på Vin i Linköping genom att boka våra sittande vinprovningar. Här får ni en liten paus i minglandet på mässan och chansen att sätta dig ner och få en djupare kunskap om favoritvinerna.

 

KÖP DINA BILJETTER HÄR!

Extra Brut, Brut, Brut och Brut,

vad händer & hur spelar urval av druvor & lagringstid in?

Producenten Champagne Pannier ingår i ett kooperativ som äger 8% av de totala odlingarna i Champagne, ändå producerar de mindre än en miljon flaskor under egen etikett per år, övriga druvor säljer de vidare till de flesta om inte alla andra större champagnehus.

Detta ger Champagne unika fördelar när det gäller möjligheter vid urval av frukt samt lagringstid, något som lett till att champagne Pannier både 2015 och 2016 vann titeln Mest prisvärda Champagne upp till 299:- i ”Vinordic Winechallenge”och det med två olika viner.

Vi provar 4 olika Champagner, en Extra Brut och tre Brut för att se vilken skillnad det kan vara mellan på pappret liknande viner.

Presenteras av Galatea
Tider: fredag 15.00 & lördag 15.30  (lördag slutsålt)

Grappa från Domenis

Välkommen in i grappans fantastiska värld! Under provningen får ni upptäcka grappa från familjeäga destelleriet Domenis i Darnazzacco, utanför Udine. Här har tillverkats hantverksmässig grappa sedan 1898.
Merparten av all grappa görs på lokalproducerade druvor såsom te.x. verduzzo, cabarnet, pinot gris & tacoi.
Domenis producerar både olagrad & lagrad grappa.

Provningsledare: Stefan Demén
Presenteras av Deliovin
Tider: lördag 14.00

Amarone, Barolo, Sagrantino och Sforzato di Valtellina

Provningsledaren Ulf Berglund från Nebbia Vinimport guidar er igenom en smakupplevelse utöver det vanliga. Ni kommer att få prova några av de absolut bästa vinerna från mindre producenter i de fyra bästa vindistrikten i Italien.

Provningsledare: Ulf Berglund
Presenteras av Nebbia Vinimport
Tider: fredag 17.00 & lördag 17.00  (lördag, slutsålt)

Bellingham, Coastal Region

Redan 1693 planterades de första vinstockarna på vingården Bellingham, Cape Winelands, Sydafrika. Kunskaperna om druvodling och vinproduktion hämtades bl.a. från Frankrike & Tyskland. Alla Bellinghams vinstockar beskärs & skördas för hand för att säkerställa det bästa urvalet av druvor. Niel Groenewald , den kände & passionerade vinmakaren bakom dagens viner, är Bellinghams Chief Winemaker sedan 2004. Niel kombinerar modern teknik med hantverk & traditionella metoder, vilket gör att de populära vinerna från Bellingham håller en hög, stabil & jämn kvalitet.

Provningsledare: Louise Junger
Presenteras av Galatea
Tider: fredag 18.00 & lördag 15.00

Vinstons vinskola – Del 1

Välkommen att delta i Vinstons vinskola del 1. Tillsammans provar vi ett antal viner med olika smaker och karaktärer tillsammans med passande tilltugg för att förstärka eller ändra känslan och smaken i vinet. Vi lär oss vad syra i vinet är och att känna skillnad på lätta och fylliga viner samt  lära sig känna när ett vin har mycket tanniner eller när ett vin är sött.

Presenteras av Vinston
Tid: lördag 13.00

Tolkningar av Nebbiolo

En vinupplevelse för att upptäcka en av Piemontes signaturdruvor, Nebbiolo.
En intressant druva som i våra glas tar sig olika skepnader.
Vi provar 5 tolkningar från småskaliga vinmakare med fokus på att spegla det geografiska ursprunget. Upptäck en av de intressantaste vinregionerna i Norra Italien och vad den kan erbjuda dig.

Provningen genomförs av Konsortiet ”I Vini del Piemonte” på svenska.

Provningsledare: Robert Sumberaz
Presenteras av I Vini del Piemonte
Tid: lördag 15.30  (slutsålt)

Vinsmart

Mognad, karaktär, kvalitet och matvänlighet är de fyra egenskaperna med den gemensamma nämnaren till varför både ett vitt och rött vin är en trevlig kombination med svampcrème. Salt lyfter karaktären i både det röda vinet och maten. Det tar dessutom hand om strävheten på ett bra sätt. Konsistensen och smaken från mandlarna bygger smakbryggan till det vita vinet.

Dropin provningar där vi på ett roligt sätt får lära oss hur vinet påverkar maten och tvärtom! Varje provning avslutas med en 5-stjärnig kombination: Masi Costasera Amarone och en ljuvlig bit mörk choklad.

Tider:
Fredag 16.00, 17.00, 18.00 och 19.00
Lördag 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 och 18.00