Provningar

Ta en liten paus från mässan och få en djupare kunskap om dina favoritviner.

Vi har gjort ett intressant program där du har möjligheten att lära dig mer om viner från höga toppar och djupa dalar. Lär dig mer om ekologiska viner, fördjupa dig i champagnens bubblor eller träffa en vinproducent?  Ja, här finns något för alla!

Om du har köpt biljett till en tid som är senare än provningen du vill boka, kommer du in tidigare om du visar biljetten till provningen.

Biljetterna släpps inom kort!

Amarone med MASI

Vi svenskar älskar denna fylliga, djupa och intensiva dryck och vi dricker mest Amarone i hela världen! Masi är ledande på Amarone och här ges chansen att prova vinerna som nått världsrykte, dessutom till en bit Parmesan!

Provningsledare: Anna Lampinen  (Sommelier och eventansvarig på VinUnic)
Fredag kl. 15.00 

Sydamerika på frammarsch

Välkommen på en resa i tiden i Chile och Argentina fram till idag. Vi förflyttar oss även geografiskt både söder till norr, väster till öster och inte minst i altitud för att förstå varför vinerna är som de är idag. Vi lär oss dessa länders mycket spännande vinhistoria, provar viner på nationaldruvorna Carmenere (Chile) och Malbec (Argentina). Vi lär oss om dessa viners karaktäristika och vad man gärna äter till dem. En spännande introduktion av dessa vinländer som kanske inspirerar dig att följa med Dina Vingårdar på resa till Chile och Argentina, november 2019..

Provningsledare: Janos Pataky, Sommelier och Vinguide
Fredag kl. 16.00 

Champagne – världens mest omskrivna dryck

Vad betyder ordet champagne för dig? Kall, torr och gratis, festligheter, eller som Madame Lilly Bollinger myntade; ”Det finns alltid tillfälle att dricka Champagne.” Själv är jag en stor beundrare av denna dryck. Att efterfrågan har ökat är mycket spännande och vi i Sverige njuter mer och mer av dessa bubblor. Detta bubbel som bara får framställas i Frankrike och i departementet Champagne är unikt på grund av den gamla havsbotten som druvorna växer på och druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Låt oss prova några trevliga champagner tillsammans och kanske kommer vi alla att efter provningen hålla med Madame Bollinger.

Provningsledare: Thomas Vinare
Fredag kl. 17.00 

En resa till Spaniens okända vindistrikt

Ana Gresa och Lancel gästas av Ana Hernadez från Pago Los Balancines, en exklusiv vingård i sydvästra Spanien. Vingården ligger högt belägen mellan två bergskedjor, omgiven av kullar och olivträd där vinden tar sin väg från Atlanten till Medelhavet. Här gör man vin med omtanke och respekt för naturen och produktionen sker med varsam hand med de små detaljerna i åtanke. Resultatet får du ta del av under denna provning tillsammans med Ana & Ana.

Provningsledare: Ana Gresa , Lancel & Ana Hernandez, Pago Los Balancines
Fredag kl. 18.00 

En resa i södra Italien

Följ med på en resa i de oupptäckta delarna av Italien. Vi provar de inhemska druvorna, besöker öar och smakar på viner som odlats på vulkaner.

 

Provningsledare Sofia Ander
Fredag kl. 19.00 

Det moderna Rioja – från fat till frukt

Har du någon gång hört begreppet ”modern Rioja”? Vi välkomnar dig till en provning där du får utforska hur vinerna från Spaniens främsta vindistrikt utvecklats under de senaste 30 åren. Med hjälp av banbrytande producenter som Bodegas Roda och Ramón Bilbao dyker vi ner i Tempranillodruvans mognad, Crianza, Reserva och vinproducenternas förflyttade fokus från fat till frukt. Vi garanterar en provning som utmanar din syn på Rioja!

Provningsledare: Elin Joachimsson, sommelier och produktansvarig på Solera
Lördag kl. 12.00

Vårens och Sommarens Italienska viner,
Vitt, Rött och Rosé

Nebbias vinprovning tar oss till fyra olika vindistrikt i Italien. Från Toscana där vinden Tramontana fläktar från Appennienerna, Piemonte där druvorna långsamt får mogna, Puglia med sina robusta och kraftfulla viner till Fruili där mycket vita viner produceras. Ulf guidar oss genom de olika områdena, druvorna och karaktärerna som dessa fyra distrikt kännetecknar.

Provningsledare: Ulf Berglund från Nebbia Vinimport
Lördag kl. 13.00

Krispiga vita bergsviner

Om du någonsin tvivlat på att en odlingsplats kan ge karaktär åt ett vin rekommenderar vi en plats på denna provning. Vi tar oss till branta bergssluttningar med magra jordar och strålande sol i Österrikes Wachau och Kamptal, och till Italiens nordligaste distrikt Alto Adige. Härifrån kommer vita viner med stor finess av Riesling, Grüner Veltliner och Sauvignon Blanc. Genom nedslag hos producenterna Domäne Wachau, Schloss Gobelsburg och Cantina Terlano får vi lära oss om bergsterroir, olika stilar av Grüner Veltliner och Riesling, och inte minst testa ett unikt uttryck för Sauvignon Blanc.

Provningsledare: Elin Joachimsson, sommelier och produktansvarig på Solera
Lördag kl. 14.00 

Ekologiskt och annat vin

Ekologiskt vin, naturvin, konventionellt vin, det finns nu många nya begrepp och odlingsmetoder att lära sig och hålla reda på. Vad är vad och varför? Anna Sundin på Terrific Wines kan detta och är vår guide i djungeln av nya definitioner inom vinvärlden. Vi provar fyra kvalitetsviner inom begreppen och till det ett referensvin.

Provningsledare: Anna Sundin från Teriffic Wines
Lördag kl. 15.00 

En runda i Rhône – med E. Guigals fantastiska viner

Inga andra vinproducenter har fått fler 100-poängare än E. Guigal! De kallas välförtjänt för ”Kejsarna i Rhône” och levererar toppviner från hela Côtes Du Rhône, Crozes-Hermitage, Hermitage och Châteauneuf-du-Pape och vi kommer att prova dessa områdestypiska viner. Välkomna på en runda i Rhône!

Provningsledare: Anna Lampinen från VinUnic
Lördag kl. 16.00