Världens dyraste kaviar i Västerås

Världens dyraste kaviar i exklusiv provning på Vin i Västerås

Den 16-17 september är det åter dags för vin- och delikatessmässan Vin i Västerås. I år firar mässan fem-årsjubileum och det firas bland annat med en exklusiv kaviar- och champagneprovning. Kaviaren Northern Light Spirit som tillverkas under norrsken kommer från fjällröding, en art vars ursprungsbestånd endast finns kvar i några högt belägna fjällsjöar i den Skandinaviska fjällkedjan. Tillgången till rommen är väldigt begränsad och endast några kilo kaviar produceras varje år. Priset för den färdiga produkten är 230 000 kronor per kilo eller 230 kronor per korn.

Den exklusiva kaviaren utsågs till bästa produkt när den medverkade i SVTs produktion Det stora matslaget. Bakom produkten står Björn Uglem från Avaträsk, en vildmarksmänniska som är adopterad av Nunamiuterna, hos vilka han lever flera månader per år. Nunamiuterna är Nordamerikas sist upptäckta folkgrupp och världens enda inlandseskimåer. De lever i ett extremt klimat och förmågan till samarbete, samförstånd och kommunikation är livsavgörande.

Det är hos Nunamiuterna som Björn finner mycket inspiration i sitt arbete, så också i produktionen av kaviaren. Kaviaren framställs alltid under Norrsken och enligt arktiska folkgruppers tro så har Norrskenet magiska krafter.

På Vin i Västerås hålls en unik provning där deltagaren får chansen att prova den exklusiva kaviaren samt champagne från Champagneexperten.

Champagneexperten är ett Västeråsföretag bestående av Per Westrup, Jim Almgren och Anders Brandström som säljer högkvalitativ. Trion besöker champagne varje år för att själva noggrant välja ut de viner som ska få ingå i deras portfölj. De medverkar på Vin i Västerås för andra året i rad och när de medverkade förra året blev det succé och kön till deras monter ringlade lång under hela mässan. ”Champagneexperten anser att champagne är till för alla oavsett kunskapsnivå. Så länge man är intresserad och nyfiken på nya smaker och upplevelser eller helt enkelt bara gillar att dricka champagne.”

FAKTA: Rommen kommer från Fjällröding, Salvelinus Alpinus, som är av ursprungsart vilken blev kvar i djupa kalla fjällsjöar efter inlandsisen drog sig tillbaka för ca: 10 000 år sedan. Dessa ursprungsbestånd finns bara kvar i några högt belägna fjällsjöar i den Skandinaviska fjällkedjan. Den rom som ingår i Kaviaren kommer från sjöar med kristallklart och rent vatten på 1000 m,ö,h. Då rödingen ofta bildar tusenbrödrabestånd så bidrar fisket till att hålla stammen livskraftig. Tillgången på rom varierar från år till år beroende på vattentemperaturer och väder. Rödingleken påverkas starkt av detta och även romens egenskaper för att producera kaviar.

Northern Light Spirit är en ren naturprodukt och ett rakt igenom äkta hantverk. Producenten av kaviaren är involverad i alla steg från fiske till färdig kaviar.

Innehållet i kaviaren står för naturvänlig småskalighet och ekologisk äkthet.

Biljetter till provningen släpps måndag 5 september klockan 10.00