VINPROVNINGAR på vin i Linköping

Fördjupa dina kunskaper på Linköpings stora vinmässa, Vin i Linköping, genom att boka våra sittande vinprovningar. Här får ni en liten paus i minglandet på mässan och chansen att sätta dig ner och få en djupare kunskap om favoritvinerna.

 

Info Vinprovningar Linköping

Tänk på att du behöver en entrébiljett för att kunna köpa biljett till de sittande vinprovningarna.

Vinprovningar fredag 15 oktober:

17.00 – Barolo – Kungarnas vin

18.00 – Gramona – excellence through slow ageing

Vinkällan håller Speedtasting både fredag och lördag, start varannan timme i Spegelsalen.

 

Vinkällan Vinprovning

Speedtasting med Vinkällan Dryckesutbildningar

Fredag 15.00, 17.00, 19.00
Lördag 13.00, 15.00, 17.00

Vad ska man tänka på när det gäller mat och vin i kombination?

På ett enkelt och lättsamt sätt provar vi vin i en speedtasting – en provning som tar endast en kvart –
och kommer att ge dig verktygen att lyckas med kombinationen mat och vin.
Provningen sker under ledning av Mauro Nicastro och Julia Ekblom Från Vinkällan Dryckesutbildningar, Nordens största Sommelierutbildning.

Provningen går ej att förboka utan köps på plats.

Vinprovning Barolo

Barolo – Kungarnas vin

Fredag 17.00
Lördag 16.00

Från Piemonte i norra Italien kommer de DOCG-klassade (högsta klassen) Barolovinerna som består av 100% av druvan Nebbiolo. Vingårdarna ligger på ett sluttande höglänt område och omges av Langhebergen. Kalkhaltig märgel, inslag av magnesium, mangan och järn i jorden ger vinerna karaktär.
På denna provning kommer ni få prova fem viner av olika karaktärer med mycket frukt, mogna tanniner och även hel del fatlagring.

Provningsledare: Stefan Demén
Pris: 275 kr exkl. serviceavgift

KÖP BILJETT FREDAG
KÖP BILJETT LÖRDAG

Vinprovning Gramona Corpinnat

Gramona – excellence through slow ageing

Fredag 18.00

Låt Baptiste Lava från Gramona i Spanien ta med er genom deras resa från att konvertera från Cava till Corpinnat och smaka ikoniska bubbel som blivit prisbelönta världen över. Gramona är kända för deras sätt att arbeta biodynamiskt och låta sina mousserande viner ligga väldigt länge på jästfällningen (mellan 3-15 år), i många fall längre än champagner och i de flesta fall längre än Cava. Missa inte detta!
Provningen hålls på engelska.

Provningsledare: Baptiste Lava
Pris: 250 kr exkl. serviceavgift

KÖP BILJETT

Vinprovning Taittinger

Champagneprovning med Taittinger

Lördag 14.00

Varmt välkomna till en lyxig provning med Champagne Taittinger den 16 okt

Följ med på en lärorik och exklusiv champagneprovning med Champagne Taittinger, ett av de mest omtyckta champagnemärkena i Sverige. Ett anrikt Champagnehus med anor från 1730-talet och därmed den tredje äldsta producenten i regionen. Husets stil är tydlig och deras champagner framhäver finess, friskhet och elegans. Vinerna har mycket energi och Chardonnaydruvan står i fokus genom de flesta av husets cuvéer.

 

Provningen inleds med Taittinger Brut Réserve som är en vägvisare för husets stil med en elegant friskhet och fräschör. Vi fortsätter med årgångschampagnen Taittinger Brut Vintage 2014 där hela 70% av druvorna kommer från Grand Cru lägen. Taittingers årgångscuvéer har vid ett flertal tillfällen valts ut och serverats vid Nobelbanketten, senast 2018. Slottet La Marquetterie köptes 1932 och de närbelägna vingårdarna med namnet ”Les Folies” blev startskottet för familjen Taittingers champagneäventyr. Druvorna till det tredje vinet Taittinger Folies de la Marquetterie kommer till största del från vingårdarna intill slottet men de senaste åren har de även blendat in vin från husets favoritlägen i Mailly, Ambonnay, Trépail och Hautvillers för att lyfta champagnen ytterligare ett snäpp. Vi avslutar storslaget med Champagne Taittinger Prélude Brut. Det är en cuvée från tio Grand Cru-byar, speciellt utvalda för deras speciella mineralkaraktär. Champagnen kallas ofta en Comtes i miniformat (Comtes de Champagne är husets sällsynta prestigechampange). Enligt flera bedömare en riktigt prisvärd champagne som levererar ett härligt vin för pengarna. Går utmärkt att lagra i många år framöver.

Provningsledare: Peter Lannesand
Pris: 295 kr exkl. serviceavgift

KÖP BILJETT

Vinprovning Anders Melldén

Vad är det som doftar i vinet? Provning med Anders Melldén

Lördag 15.00

Vinprovningsteknik och ”winesplaining” om vinets aromer. Vad är det som gör att vin kan dofta fläder, smörkola eller stall? Få snabbkoll på terpener, pyraziner, estrar och aldehyder och lär dig vad doft- och smakintrycken säger oss om vinets kvalitet och lagringspotential.

Provningen leds av författaren, vinjournalisten och föreläsaren Anders Melldén. Priset inkluderar provning av 4 goda viner och 1 ex av nya boken ”Winesplaining – prova, lagra, njut av vin”.

Provningsledare: Anders Melldén
Pris: 320 kr exkl. serviceavgift

KÖP BILJETT

Vinprovning Cavarosa

Spanien vs. Italien med Peter Lannesand

Lördag 17.00

Vi provar viner från Italien, där vi har området Maremma i Toscana, och jämför dessa med ett av Spaniens områden som heter Bierzo.

Provningsledare: Peter Lannesand
Pris: 200 kr exkl. serviceavgift

KÖP BILJETT