Fördjupa dina kunskaper på Vin i Linköping genom att boka våra sittande vinprovningar. Här får ni en liten paus i minglandet på mässan och chansen att sätta dig ner och få en djupare kunskap om favoritvinerna.

Tänk på att du behöver en entrébiljett för att kunna köpa biljett till de sittande provningarna.

 

 

KÖP BILJETT HÄR!

 

Höstens och vinterns italienska viner till grytor, långkok & vilt

 

Provningsledare, Ulf Berglund, boostar oss inför hösten med en smakresa genom Italiens vindistrikt och vi får ta del av höstens och vinterns spännande vinnyheter. Vi provar viner med inspiration av höstiga långkok, mustiga grytor och vilt och får lära oss dess karaktärer, egenskaper och kombinationer.

Provningsledare: Ulf Berglund
Fredag 16:00 och lördag 16:00 (Slutsåld lördag)
Pris: 210 kr/person

Champagne från Dumangin

Dumangin, champagnen som i fem generationer har förfinats och utvecklats till vad idag står för flera högklassiga champagner. Greger Cornelius och Fredrik Järkemyr tar oss med på en resa till champagnehuset Dumangin och vi får en guidad tur om drycken champagne i stort men också detaljerna om de tre champagner från Dumangin som vi provar.

Provningsledare: Greger Cornelius och Fredrik Järkemyr
Fredag 17:00 och lördag 14:00
Pris: 260 kr/person

Landskamp! – FRANKRIKE vs SPANIEN

 

I en giganternas kamp möts Frankrike och Spanien- du är med i juryn!

Frankrike och Spanien har en enorm mångfald av olika typer av viner men nu är det dags att ställa Cavan mot Champagnen. De är båda giganter gällande det mesta – kvalitet, variation och kvantitet. Under provningen möts de två giganterna och vi upptäcker de bådas styrkor och vad som skiljer dom åt. Vi jämför 2 Champagne och 2 Cava i en duell – vilket land vinner, vad föredrar du? Är Spanien bättre än Frankrike?
Nu är det LANDSKAMP – och DU är med i juryn som korar vinnaren!

Provningsledare: Peter Lannesand
Fredag 18:00 och lördag 17:00 (Slutsåld lördag)
Pris: 210 kr/person

Spanien på hög höjd – en rundresa i Spaniens bergigaste vinregioner

 

Associationerna till Spanien är många – kanske tänker du på Rioja, Albariño eller Cava? Den här provningen kommer att ta oss till bergiga regioner hundratals meter över havet, där druvorna får kämpa för att nå optimal mognad. Resultatet blir intressanta och karaktärsfulla viner som har mycket att berätta om sitt ursprung. Inte desto mindre viktigt är att de bästa och mest ambitiösa producenterna tycks dra sig till dessa platser. Kombinationen blir såklart riktigt bra viner! Hoppas att du vill följa med på denna resa som tar sin början i Kataloniens medelhavsbrisar, passerar bergen i Navarra och Kastilien, för att avslutas i Ribera del Duero.

Provningsledare: Alexander Lundin, Prime Wine
Lördag 13:00 (Slutsåld )
Pris: 150 kr/person

Vita bubblor – en provning av Blanc de Blancs från Champagne och England

 

Blanc de Blancs betyder översatt från franska ”vit av vita”. Uttrycket används för att beskriva ett mousserande vitt vin helt gjort på vita druvor – för det allra mesta Chardonnay. Välkommen på en provning där du får fördjupa dig i olika stilar av härligt bubblande Blanc de Blancs från prestigefulla producenter som Maison Henriot, Diebolt-Vallois och Launois Père et Fils. Vi provar dessutom en Blanc de Blancs från en av Englands mest prisbelönta vinproducenter Gusbourne Estate, och får en inblick i vad som skiljer brittiskt bubbel från franskt.

Provningsledare: Alexander Lundin, Prime Wine
Lördag 15:00
Pris:  250 kr/person

BLI VINSMART

Känner du att du vill lära dig mer om vin men inte lämna mässpulsen?  Då passar Vinsmarts  drop-in provningar just dig!
Var?
På balkongen i Garden
När?
Fredag 15.30, 16.30, 17.30 och 18.30
Lördag 13,.00 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 och 18.00
Hur?
Drop-in provningarna betalas med kuponger hos Vinsmart.

Provningsledarna, Niclas Tuomela och Michel Jamais har tillsammans över 50 års erfarenhet i vinbranschen och båda brinner för det goda i livet. På Vinsmarts scen guidar de er genom vin och matkombinationer och lär er konsten att njuta!

 

Höstens nyheter
Vi beställer mer och mer vin på nätet och vi ger dig smarta tips på hur du beställer rätt vin från beställningssortimentet. Vi provar tre goda viner och berättar samtidigt hur ni ska matcha dessa med mat. Hur ska man tänka? Vad finns det för fällor?
Alla gäster får en lathund i ämnet samt en guide i hur de ska planera rätt vin till rätt tillfälle.

Klassiker för alla sinnen
Vi provar tre klassiska kombinationer, bland annat chablis med skagen. Vi får historien bakom och matchar även ett musikstycke till detta. En spännande provning med tre riktigt bra viner i klassisk stil.

Mousserande och Champagne
Här provar vi tre olika mousserande viner och jämför skillnaden mellan dem, berättar roliga anekdoter och givetvis med våra favorittillbehör som tilltugg. Vi går igenom vid vilka tillfällen de olika sorterna passar bäst och kanske får vi även till en sabrering! Här får ni en smakresa som ni sent ska glömma, historien och det som omger bubblorna har lika stor betydelse som bubblorna själva.