Vinprovning

Årets mässa erbjuder ett intressant provningsprogram där både du som kunnig vinälskare eller du som är mer rookie i vinets värld har något att hämta. Här kan du bland annat lära dig mer om de D.O.C.G klassade Barolovinerna, gå i baron Rotschilds fotspår eller kanske lära dig mer om hur man bäst lagrar viner eller kanske är vita krispiga bergsviner din grej?  Ta chansen att ställa frågor, känna, dofta och smaka på fantastiska viner tillsammans med våra provningsledare.

Köp biljett till din provning här!

För att delta på våra separata provningar måste du ha entrébiljett.

KRISPIGA VITA BERGSVINER

Om du någonsin tvivlat på att en odlingsplats kan ge karaktär åt ett vin rekommenderar vi en plats på denna provning. Vi tar oss till branta bergssluttningar med magra jordar och strålande sol i Österrikes Wachau och Kamptal, och till Italiens nordligaste distrikt Alto Adige. Härifrån kommer vita viner med stor finess av Riesling, Grüner Veltliner och Sauvignon Blanc. Genom nedslag hos producenterna Domäne Wachau, Schloss Gobelsburg och Cantina Terlano får vi lära oss om bergsterroir, olika stilar av Grüner Veltliner och Riesling, och inte minst testa ett unikt uttryck för Sauvignon Blanc.

Presenteras av Elin Blomquist för Solera
Fredag 15:00 | 220 kr /person

 

BAROLO D.O.C.G

Från Piemonte i norra Italien kommer de DOCG-klassade (högsta klassen) Barolovinerna som består av 100% av druvan Nebbiolo. Vingårdarna ligger på ett sluttande höglänt område och omges av Langhebergen. Kalkhaltig märgel, inslag av magnesium, mangan och järn i jorden ger vinerna karaktär.
På denna provning kommer ni få prova fem viner av olika karaktärer med mycket frukt, mogna tanniner och även hel del fatlagring.

Presenteras av Stefan Demén för Deliovin
Fredag 16:00 | Lördag 13:00
280 kr/person

TERROIRPROVNING BOURGOGNE 2017 – viner från Maison Louis Jadot

Här får du chansen att bekanta dig med några av världens mest berömda viner. Vi kommer att jämföra och prova följande lägen, Beaune Premier Cru Clos des Couchereuax, Corton Pougets Grand Cru, Chambolle Musigny Premier Cru Les Fuees och Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cazetiers. Några av vinerna görs i extremt liten volym, mindre än 1000 flaskor. Detta är en unik chans att jämföra olika terroir i Cotes d’Or.

Presenteras av Claes Lindquist för Wine Affair Scandinavia AB
Fredag 17:00 | 320 kr/person

BORDEAUX I BARONENS FOTSPÅR

Välkommen på en provning som förmedlar historien om en av vinvärldens legendarer – Baron Philippe de Rothschild. Baron Philippe de Rotschild tog över den familjeägda egendomen Château Mouton Rotschild år 1922. Under sina 60 år tog denne energiske baron beslut som på
djupet kom att förändra vinvärlden. Bland annat var han pionjär med att
buteljera vin på sin egendom. Provningen tar oss igenom Bordeaux’s stora vinstilar, från krispigt vitt av Sauvignon Blanc och Semillon till eleganta röda viner och läcker, söt Sauternes.

Presenteras av Elin Blomquist för Solera
Fredag 18:00 | 240 kr/person

PRISVÄRDA LAGRINGSVINER – det behöver inte vara dyrt att fylla sin vinkällare

Det är extra roligt att lagra viner och se hur de utvecklas under ett 10-tal år. I den här provningen fokuserar vi på ett antal prisvärda lagringsviner. Claes Lindquist, med stor erfarenhet av att lagra vin, berättar vad man skall tänka på och kommer med tips. Vinerna är Beaune Premier Cru Theurons 2017 Domiane Louis Jadot, Crozes-Hermitage 2016 E. Guigal, Morgon Cote du Py 2017 Chateau de Jacques, Cote Rotie Brune et Blonde 2015 E. Guigal.

Presenteras av Claes Lindquist för Wine Affair Scandinavia AB
Lördag 15:30 | 240 kr/person

Champagneprovningar – Richard Juhlin

Richard Juhlin är världens främsta champagnekännare och under Västerås stora vinmässa, Vin i Västerås, kommer han att hålla två exklusiva champagneprovningar.

Champagneprovningarna med Richard Juhlin kommer att äga rum lördag 21 september på Vin i Västerås. Missa inte  denna unika champagneupplevelse – En doft av champagne.

Richard Juhlins Provningar är nu slutsålda

 

 

Om Richard Juhlin

 

– Världsledande champagneexpert
– Högt aktad vinkännare
– Författare till fyra böcker om champagne.
– Föreläsare, provningshållare, TV-personlighet

Behärskar bäst ämnet Champagne, men är även högt aktad vinkännare. Anses som världens främsta champagneexpert.

Höjdpunkter i karriären
Dubbad till riddare i Champagne 1997. Tog världsrekord i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Är i dag uppe i fler än 6000 champagner. Arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade Millenniumprovningen 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs.

Skrev auktionskatalogen till den första stora champagneauktionen i New York. Sålde även signerade flaskor från The Richard Juhlin Collection. Boklansering i Rockefeller Center av boken ”2000 Champagnes” med Christies.

 

Champagneauktion i december 2000 med Sothebys i London samt lansering av boken ”The Great Tasting” som i december 2001 utsågs till världens bästa bok om franska viner vid inofficiella kokboks-VM i Frankrike. Även boken ”3000 Champagner” erhöll samma titel i Barcelona 2004 och på hemmaplan fick denna bok pris som landets främsta måltidsbok alla kategorier 2003. Richard har även dekorerats med Merite de Agricole av franska jordbruksministern 2002.

Richard skriver artiklar på frilans-basis med återkommande uppdrag främst hos La Revue de Champagne, Spectacle du Monde och Wine International. Richard gjorde filmen ”Treasures of Champagne” med SVT som betecknas som en av deras främsta försäljningssuccéer på senare år. I dagsläget såld till 14 länder. I samband med festivalen i Cannes höll Richard och Pontus Gårdinger en champagneprovning i festivalpalatset. Programmet belönades med coverbild på SVT:s försäljningsbroschyr.

Richard har även täckt halva första sidan i DI med sin bild i samband med millennieprovningen. Flitigt medverkande i diverse TV-program, främst kring nyår. Arbetar just nu med ett internationellt TV-projekt kring sin ”Champagne & Food Tour” som inleddes i Sverige och ska exporteras som koncept till övriga världen i olika steg.