Champagne, Prosecco eller Cava – vad är skillnaden?

Champagne, prosecco eller cava. Vad är egentligen skillnaden och hur ska man veta vad man ska välja? För att försöka reda ut den förvirring som ibland uppstår har vi tagit fram den viktigaste informationen för att du ska kunna förstå skillnaden.

Prosecco

Låt oss börja med prosecco som kommer från norra Italien och som har lite mindre bubblor i sig än både cava & champagne. Druvan heter idag Glera men hette sedan tidigare just ”prosecco”. Med anledning av att det enbart är bubbelvin från reglerade områden i Veneto som får titulera sina produkter som Prosecco fick druvan ett nytt namn. Det är med andra ord enbart mousserande vin från just detta distrikt som får kalla sina produkter för just Prosecco.

Glera ger det mousserande vinet en frisk karaktär med rena, ganska naturliga smaker och dofter som i ett stilla vin skulle upplevas som något enkelt. Karaktären lyfts av bubblorna och i vi hittar ofta toner av citrus och vit persika i den fiska tonen.

Till skillnad från champagne och cava så jäser man enbart proseccon på flaskan, vilket också resulterar i ett mousserande vin med mindre bubblor.

Cava

Cava kommer från Spanien och produceras framför allt i Katalonien, i nordöstra delen av landet. Men till skillnad från Champagne så finns det flera regioner i landet som har tillåtelse att producera Cava, vilket med andra ord innebär att den inte är ursprungsbetecknad.

Precis som champagne så får cavan en andra jäsning på flaskan. Man börjar alltså med att göra ett vanligt vin som oftast har lite högre syra och lägre alkoholhalt. När man sedan tillför jäst och socker så låter man vinet jäsa ytterligare en gång, vilket ger vinet något högre alkoholhalt, mindre syra och bubblor.

Till skillnad från champagne och prosecco så kan man göra cava på flera olika druvor, vilket också ger olika karaktärer. Medan du möter toner av syrlighet i Macabeo så möter du en mer komplex och renare uttryck i parellada. Stöter du däremot på en cava som är producerat på Xarel.lo så uppstår istället de blommiga tonerna i doften samtidigt som det ger en högre alkoholstyrka på grund av den något högre sockerhalten i druvan. Du kan även möta på cavor som är producerade på Chardonnay, Pinot Noir, Trepat & Monastrell.

Champagne

Champagne är ursprungsbetecknat och tillverkas i just området Champagne i Frankrike. Man tror att det ursprungligen var ett stilla vin men att man genom den andra jäsningen fick fram bubblor och att det är därifrån som man sedan förädlade.

Druvorna som används i champagne är pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Var och en har sin roll och oftast hittar man dom välkomponerade i olika blandningar. Medan pinot noir står för strukturen så ger chardonnay en hög syra med en blommig citruskaraktär. Pinot meunier ger drycken en fruktighet och tillsätts ofta i de champagner som inte avses för lagring.

Precis som cavan så får champagnen en andra jäsning på flaskan, vilket ger de stora ihållande bubblorna.

Vi hoppas att detta har gett en lite större inblick i skillnaderna mellan de mousserande vinerna. Vilken av dessa tre bubbliga viner som är bäst är helt klart en smaksak och kanske också lite beroende på just var man befinner sig och varför man dricker det. Det fina med det hela är att man inte måste bestämma sig för en utav dem, utan istället prova sig fram och hitta flera favoriter av varje sort och samtidigt få med sig smaker och historia från dem alla.

Källa: vinguiden.se