Chianti – en älskad vinregion i Toscana

Chianti är en relativt stor vinregion där den viktigaste druvan, precis som i resten av Toscana är den blå druvan Sangiovese. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod. Det är en druva med relativt hög syra, medelfyllig till fyllig och medelhög till hög strävhet. Druvan har inslag av syrliga både röda och mörka bär och örter. Ju kraftigare vinet är desto mörkare blir frukten.

Chianti är indelat i flera underregioner och appellationer.

DOCG Chianti Rött vin gjort på delvis eller helt på Sangiovese. Måste lagras minst 4 månader, står det Reserva på etiketten har den lagrats minst 24 månader och står det Superiore är det ett vin med högre alkoholhalt och högre krav på lagring och krav på själva odlingen.

DOCG Chianti Classico Har högre kvalitetskrav och måste innehålla minst 80% Sangiovese. Måste lagras minst 7 månader och står det Riserva på etiketten har den lagrats minst 24 månader.

DOCG Brunello di Montalcino och DOCG Vino Nobile di Montepulciano kommer från södra delarna av Chianti och är kända för sin höga kvalitet och toppar listan med Italiens kvalitetsviner tillsammans med Barolo och Barbaresco.

DOCG Brunello di Montalcino måste göras på 100% av Brunello som är en lokal klon av Sangiovese och måste lagras minst 24 månader på fat och 24 månader på flaska.

DOCG Vino Nobile di Montepulciano måste innehålla minst 70% Sangiovese som odlas i ett område vid byn Montepulciano och lagras minst 24 månader varav minst 12 månader på fat.

Sen så var det det här med bastkjolen, ni vet den där bastflaskan som använts som ljusstake på många italienska restauranger och i den romantiska scenen i Lady och Lufsen. Flaskan kallas i Italien för Il fiasco och härstammar från 1300-talet och man ville skydda dom sköra flaskorna, på 60-talet beslöts det att alla chiantiviner skulle tappas på Il Fiasco. Chiantin växte i popularitet, alla ville ha flaskan och man fick lite problem med att vinerna snarare gjordes för kvantitet än kvalitet. Flaskan försvann senare (även om ett par producenter åter inför den som en hyllning till historien) och Chianti har åter det goda rykte det förtjänar.

Chianti är ett perfekt vin till det italienska köket som pasta och pizza med tomatsås och smakrika kötträtter.

Låt dig inspireras Chianti och andra viner när Svenska Dryckesmässor kommer till en stad när dig. Till våra mässor.