Hernö Gin – En dröm som blev till verklighet

Jon Hillgrens intresse för gin grundades i London och därefter följde många resor till gindestillerier över hela världen i sökande efter ginspiration och törst efter kunskap som har hjälpt honom att fördjupa och renodlade sina smaker. Drömmen om att skapa ett eget gin tog form och då Jon är en person som lätt går från ord till handling fattade han snart beslutet att grunda Hernö Gin. När Jon och hans fru köpte en 1800-talsgård i Dala, belägen i världsarvet Höga Kusten i Sverige, byggdes det första destilleriet och Jon började skapa ett ekologiskt, hantverksmässigt gin inspirerat av den naturliga skönheten i regionen. När man verkligen tror på kraften i sina drömmar händer magiska ting och Jon hade snart skapat det han strävade efter: ett gin med rena klara smaker med blommighet och citrus. Hernö Gin. I slutet av 2012 lanserades Hernö Gin på tre lokala Systembolag i regionen.
Hernö Gin är ett runt och lent London Dry Gin smaksatt med åtta olika ekologiska kryddor och örter. Den ursprungliga produkten fick snart sällskap av Hernö Old Tom Gin som är lätt sötad och en tuffare variant med en alkoholhalt uppskruvad till 57 procent, Hernö Navy Strength Gin. För att förstärka den karaktäristiska smaken av en lät Jon lagra sitt gin på enfat och lanserade snart Hernö Juniper Cask Gin som är det första ginet i världen lagrat på enfat. Sedan dess har en rad spännande specialutgåvor lanserats: Hernö High Coast Terroir Gin, Hernö Blackcurrant, Hernö Sloe Gin samt fatlagrade Hernö Sipping Gin som lanseras med ny karaktär varje år. För 2017 års upplaga av Hernö Sipping Gin användes sherryfat från Box Destilleri och i år lanseras produkten i rökigare format efter lagring på fat som tidigare använts av Laphroaig.

Hernö Gin är den ginproducent i Europa som är mest prisbelönt år 2013– 2017 och är dessutom krönt till världens bästa gin både 2017 och 2018. Med världens finaste utmärkelser i ryggsäcken följer större visioner och siktet är nu inställt på att bryta ännu mera mark i Norden, Europa, Australien och USA. Med andra ord, Hernö Gin ska kunna avnjutas i hela världen.
Men innan världen intas håller Hernö Gin öppet hus i Dala den första juli enligt årlig tradition. Hit kommer drygt 500 personer för att se destilleriet med de handslagna kopparpannorna Kierstin och Marit samt få insyn i hela processen från tillverkning till buteljering. Här har man också möjlighet att köpa en av de 456 flaskor som lanseras i Sverige av årets specialutgåva av Hernö Sipping Gin.

Jons egen favorit bland sorterna är svår att bestämma tycker han. Till slut landar han ändå i originalprodukten, Hernö Gin med blå etikett, som Jon gärna avnjuter ren, som cocktail eller som en klassisk gin och tonic.