På inspirationsresa i Berlin

Berlin är en av Europas trendigaste huvudstäder och där finns det ett antal spännande bryggerier och ölbarer. Förra helgen åkte teamet från En Öl & Whiskymässa och Gbg Beer Week till Berlin för att uppleva deras ölkultur, ta tempen på deras öltrender och hur man ser på utvecklingen av hantverksölets frammarsch i världen.

Vi gjorde först ett besök på Stone Brewing Berlin som ligger i en fantastisk fastighet från 1910 och som tidigare var en anläggning för gasverk. Stone Brewing grundades av Greg Koch och Steve Wagner 1996 i San Marcos, Kalifornien och 2016 invigdes Stone Brewing Berlin. Vår guide hette Flo Gruber och han visade oss stolt runt i deras fina bryggeri. Flo berättade att tyskarna börjar få upp ögonen för hantversksöl men den står bara för 0,5% av den totala ölkonsumtionen i Tyskland. De mesta av Stone Brewings öl exporteras till hela Europa och Sverige tillhör ett av de större exportländerna.

Andra besöket blev hos BRLO som är både ett hantverksbryggeri och restaurang med utsikt över förbikörande tunnelbanor. BRLO ligger i en häftig byggnad som består av 38 containrar och lär flytta om några år på grund av expansionsplaner och rörligheten av själva byggnaden. Här provade vi igenom cirka 10 olika ölsorter/stilar. BRLO har som sagt även en restaurang och är mycket duktiga på att matcha öl och mat.

Vi hann också med att besöka ett antal ölinriktade barer som Mikkeller och Brewdog men även ett par andra spännande barer som inte är kopplat till ett större varumärke. Vi besökte dessutom några ölbutiker och där kunde man bl. a. se att svensk öl är på frammarsch, i en butik räknade vi att det fanns 8 olika svenska varumärken.

Sammanfattningsvis kan man säga att Tyskland fortfarande domineras av ölstilar som weissbier, lager, pils och veteöl.  Tyskarnas intresse för hantverksöl är långt ifrån den svenska nivån men intresset och utbudets ökar. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och hoppas att Tyskland precis som Sverige kan få lyxen att uppleva mer hantverksöl. Vi ser också fram emot att se dom tyska bryggerierna på En Öl & Whiskymässa.