Vad innebär egentligen veganskt vin? Är inte alla viner veganska?
Vin tillverkas huvudsakligen av vindruvor, men det kan innehålla olika tillsatser. Vissa finns naturligt i druvan medan andra tillsätts för att påverka smak, utseende och hållbarhet. När det kommer till framställningen av veganskt vin så är det i just utseende-fasen som metoden skiljer sig från traditionell vintillverkning.
I konventionell vintillverkning är 63 tillsatser och processhjälpmedel tillåtna. Flera av dessa som tannin, socker och syra finns redan i druvan men det är också vanligt med tillsatser för att uppnå en viss alkoholhalt, få ett klarare vin eller få bättre smakbalans och hållbarhet. Det är framför allt för att klarna ett vin som man använder animaliska produkter som hjälpmedel.
När ett vin jäser blir det grumligt eller slöjigt på grund av proteinerna som bildas. Det är inget farligt och alltså helt naturligt men kan såklart se lite tråkigt ut då vi är vana att sedan länge dricka klara viner men det kan också gör vinet instabilt.
Hur är vin inte veganskt?
För att klarna vinet används klarningsmedlen för att proteinet ska klumpas ihop, falla till botten av vinkaret och sedan avlägsnas. Klarningsmedel som kan användas är då äggvita, mjölkprotein, kitin från skaldjur och isinglass som utvinns från fiskens simblåsa. Därför är alltså inte allt vin veganskt.
Framställning av veganskt vin
När det gäller veganskt vin används istället bentonitlera eller finmaskiga filter för att klarna vinet.
Oavsett metod ska de betraktas som hjälpmedel snarare än tillsatser eftersom de avlägsnas innan vinet buteljeras och det blir väldigt lite kvar i flaskan – om ens något alls. Dock kan man inte garantera att det inte finns spår kvar, så för att vara helt säker bör man leta efter märkningen ”vegan” på etiketten.
Andra vanliga tillsatser vid vintillverkning är socker, sulfiter och tanniner.