Välj rätt vin till skaldjur

Ska ni äta skaldjur i helgen? Förenklat brukar man säga att vitt vin passar bäst till fisk och skaldjur men vitt vin kommer i många olika stilar och passar därför olika bra till olika typer av skaldjur. Här är våra bästa tips på dom bästa kombinationerna.

Nyckeln brukar helt enkelt vara att fundera på hur ska skaldjuren ätas, är dom tillagade eller inte? Oftast vill man ha ett vin med frisk syra till alla typer av skaldjur och om dom är tillagade hur ser tillbehören ut? Är det mycket örter eller smör så leta efter detsamma i vinet, är det mer naturellt så matcha med skaldjurens egna friska mineralitet.

Räkor

Naturella skaldjur som räkor passar perfekt med ett friskt, krispigt, lätt och gärna mineralrikt vin. Prova gärna klassiker som Sauvignon Blanc från Loire, Chablis eller våga prova portugisiska Vinho Verde, en fantastisk kombo med ett vin som allt för ofta glöms bort. Är räkorna friterade så välj ett mousserande vin som bryter av det feta och till rökta räkor eller räkor som är frästa med chili välj gärna en halvtorr riesling.

Ostron

Även ostron är ypperliga till dom friska, krispiga och mineralrika vinerna. Så vill du ha ett stilla vin är det där du ska kika, Muscadet är en riktig klassiker men annars är ju champagne en oslagbar kombination.

Hummer

Hummer som naturell passar såklart perfekt med dom friska vinerna men är den gratinerad så får vinet gärna vara något fylligare. Vinet får fortfarande gärna vara friskt och med mineraler men också ha en smörigare och nötigare karaktär, vara lite rundare och ha en liten fatkaraktär. Ju fetare och ju mer ost hummern är gratinerad med desto fetare och smörigare vin kan du välja.

Krabba

Satsa på torrt och friskt vin, riesling brukar vara en klassiker. Är tillbehören rejäla så prova gärna ett kraftigare vin som en fatlagrad chardonnay.

Musslor

Musslor serveras ofta tillagade och kanske i en gräddig sås, därför kan du välja något kraftigare i kategorin friskt och fruktigt. En ren Sauvignon Blanc eller klassisk vit bordeaux är ypperlig till moules frites.