Allt du behöver veta om champagne

Champagne är nog det mousserande vin som dom flesta känner till. Ibland kanske man använder ordet Champagne för att benämna mousserande vin generellt, vilket är lite missvisande. Precis så är det givetvis med andra mousserande viner också, Cava är Cava, Prosecco är Prosecco och så vidare. ”Bubbel” funkar ju såklart som ett bra samlingsnamn för alla sorter. Men för att ett mousserande vin ska få heta just Champagne så behöver ursprunget vara från regionen Champagne som är Frankrikes nordligaste vinregion. Här har vi samlat all information du behöver veta om världens mest kända mousserande vin.

Tillverkningsmetod

Champagne odlas enligt champagnemetoden, kallad traditionella eller klassiska metoden utan för champagne.

  1. Torrt basvin (alltså jäst en gång) med hög syra tappas upp på flaska tillsammans med socker och jäst och får jäsa en andra gång.
  2. Vinet får lagras på flaska, minst 15 månader för en vanlig champagne men minst 36 månader för en årgångschampagne, årgångschampagne betecknas ”vintage”. Vinet får alltså lagras med sin jästfällning, autolys vilket ger den dess karaktär av bröd, kex, brioche och rostat bröd.
  3. Jästfällningen avlägsnas från flaskan.
  4. Dosage tillsätts. Dosage är en blandning av vin och socker, vinet fyller upp flaskan efter att det försvunnit en del vin med jästfällningen som avlägsnats och sockret balanserar den höga syran i vinet. Det finns även champagne utan tillsatt socker, det betecknas som Brut Nature.
  5. Vinet är klart och korken sätts på.

Bubblorna

Champagne är kända för att ha många, små, fina bubblor, som stannar länge i glaset – man pratar ofta om att vinet kan ha en fin mousse. Dom här många fina och långlivade bubblorna blir tack vare att vinet får ligga och jäsa länge med sin fällning.

Druvor

De druvor som används är de gröna Chardonnay och de blå Pinot noir samt Pinot menuier (finns även ytterligare några godkända druvor men dom odlas i en väldigt liten utsträckning). Även de blå druvorna kan ge vita viner, det är för att färgen kommer från skalen, och vill man ha ett vitt vin låter man det helt enkelt jäsa utan skal.

Stilar

Vintage – Årgångschampagne, d.v.s. allt vin kommer från samma årgång. Motsatsen är Non vintage.

Prestige cuvées – Den bästa champagnen från en producent. Ordet Cuvée innebär att vinet kommer från den första pressningen som anses vara den bästa.

Blanc de blanc – Champagne gjord på endast den gröna druvan chardonnay.

Roséchampagne – Champagne där rött och vitt stilla vin blandas innan andra jäsningen eller där skalen fått ligga med en kort stund under jäsningen.

Vad är Crus?

Crus är byar och i Champagne finns 319 godkända byar, alltså crus och av dessa är 17 stycken klassade som Grand Crus vilka man menar levererar dom bästa druvorna.

Sammanfattning

Nu vet du förhoppningsvis mer om Champagne än när du började läsa. För att upptäcka mer och smaka dig fram till din egen personliga favorit är ett tips att besöka någon av våra mässor som finns från norr till söder. Här hittar du en dryckesmässa nära dig.