Lär dig mer om vin när du vill och var du vill

Maya Samuelsson är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga sommelierer och dotter i familjen Samuelsson som driver Vinkällan Dryckesutbildningar. Dom erbjuder människor att göra något roligt och lustfyllt tillsammans för att lätta upp vardagen under coronakrisen.

Hela branschen kraschade ju i våras; hur har Covid-19 påverkat er?

Från en dag till annan, stängdes restauranger och hotell runt om i landet, ja i hela världen, och det påverkade såklart även oss.

Eleverna i de pågående sommelierutbildningarna påverkades olika, i Malmö tex. fick vi lov att skjuta på utbildningen och började om i augusti – då med än fler elever vilket ju var väldigt skojigt. Ett par andra klasser blev framskjutna, samt vissa tillfälligt enbart digitala.

Vi skapade också Zoom-länkar så att eleverna, som av olika anledningar inte hade möjlighet att vara på plats, kunde följa med i utbildningen ändå.

Samtidigt som vi var tvungna att ställa in många av våra kurser märkte vi att det var väldigt många människor som blev isolerade hemma och hade ett behov av att få hitta på något roligt och lustfyllt tillsammans för att lätta upp vardagen i denna jobbiga kris. Det var då vi introducerade våra live-vinprovningar, som jag höll i varje fredag kl. 18.30. Varje provning hade ett tema, med specifika viner du köpte hem innan och det finns även matförlag som du kunde laga för dem som ville göra en helkväll av det. Det här blev väldigt populärt och varje fredag hade vi flera hundra deltagare från helas Sverige.

Håller du fortfarande på med dessa?

Ja, konceptet blev väldigt uppskattat så vi fortsätter nu i höst och kör varannan vecka, där även mina kollegor på Vinkällan håller i vissa av provningarna.

Har ni några andra digitala utbildningar?

Sedan förra hösten har vi jobbat hårt på en digital vinutbildning på nybörjarnivå, där vi blandar videoklipp, kartor, text men även vinprovning och mat & vin i kombination. Varje kapitel avslutas med några frågor för att du ska se att du hänger med och lär dig. Avslutningsvis får du göra ett större Quiz som vid godkänt resultat ger dig ett fint diplom. Kursen heter DigWine och du kan göra den när du vill och på vilken plattform som helst. Det tar runt 8 timmar beroende på förkunskaper och hur noggrant du vill lära dig. Riktigt kul och även den kursen har varit mycket uppskattad, framför allt för de som varit tvungna att sitta hemma.

Hur ser det ut för er framöver?

Nu i höst har vi anpassar antal elever i varje klass samt köpt nya möbler så att vi kan hålla  avståndsrestriktionerna och alla våra kurser är fulltecknade, vilket ju är väldigt kul. Vår digitala plattform har vi massor med nya idéer för och jobbar vidare på. Nu hoppas vi bara att branschen, med alla fina vänner och elever, återhämtar sig snabbt.

Vill du lära dig mer om vin så kan du gå kursen för endast 499:-

Klicka här för att läsa mer om Vinkällans digitala utbildningar