Spansk inspirationsresa

Svenska Dryckesmässor arrangerar årligen sju mässor inom dryck varav två äger rum i Göteborg. Tillsammans med våra kollegor från Göteborg reste vi till Barcelona och Penedès för att inspireras och träffa några av våra utställares producenter.

För oss är det viktigt att få chansen att träffa några producenter varje år, dels för att lära oss om produkten men framförallt för att förstå producenten och importören samt deras ambitioner för produkten i Sverige.

I Barcelona inledde vi resan med två bryggeribesök, först hos Moritz och sen hos Garage Beer Co.

Arnau tog emot oss på Moritz som låg ett stenkast från lägenheten där vi bodde, vi undrade lite hur ett så stort bryggeri kunde rymmas i centrala Barcelona. Det visade sig att ölet till dom buteljerade flaskorna och burkarna bryggs utanför citykärnan och att dom här bryggde färsköl som endast såldes på plats samt till ett fåtal närliggande restauranger. I egen regi drev dom dels två egna restauranger, varav en hade 1 Michelinstjärna samt en butik. I butiken kunde man köpa med sig färskt öl hem in glasflaska som tappades på plats, flaskan köpte man första gången och fyllde sedan på likt forna mjölkflaskor. I butiken såldes även bröd som gjordes av dravet från ölet, brödet var för övrigt helt himmelskt med tomat på.

Efter lunch lämnade vi centrala Barcelona och styrde kosan mot ett Industriområdet strax utanför citykärnan. Något anonymt låg Garage Beer Co bland garagelängorna. Vi blev mottagna av en sprudlande Justina som berättade att dom är inne i en hektisk period med tappning av öl och flera festivaler. Garage Beer Co kom precis hem efter en lyckad helg i Helsingborg på Brewskival där dom blev väl mottagna av den svenska publiken. Dom har tidigare gjort en collab med Stigbergets Bryggeri och nu kommer dom även att sälja sin öl via Beer Me i Sverige, så håll utkik för god spansk hantverksöl.

Andra dagen stod teamet redo tidigt på morgonen för att med tåg ta sig ut till vindistriktet Penedès väster om Barcelona. Det blev en lång tågresa på grund av en kraftig försening och den buttra stämningen var snabbt borta så snabbt vi klivit av tåget och såg Toni de la Rosa Torelló glatt vinkande vid perrongen. Han körde oss ut till vingården Torelló som funnits i familjen sedan 1395, Toni och hans bror som driver vingården idag är 23e generationen. Innan vi kom fram till själva gården och vineriet stannade vi till vid odlingarna där skörden pågick för fullt. Alla druvor plockades för hand och när flaket på traktorn var fyllt tog det max 15 minuter innan det hamnade i pressen. Toni visade processen från press till färdig flaska och vi var ett imponerat gäng som blev guidade i källargångarna. Torelló tillverkar alla sorters vin samt Marc de cava men det vi kikade mest på cavan. Cava tillverkas på samma sätt som champagne även om andra druvor är tillåtna och tyvärr har cavan ett missförstått rykte som ett billigt vin även om kunskapen ökar och cavan därmed får ett rykte som det förtjänar.

Efter rundturen slog vi oss ner på terassen där Toni dukat upp med en uppskattad lunch och självklart ett par av hans viner. Det kändes otroligt familjärt att sitta där, få äta och dricka samt prata om deras företag, deras utmaningar och vad dom tänker om framtiden.

Här i Sverige finns delar av Torellós produkter på beställningsstortimentet och kan även beställas via Lancels hemsida. Hett tips är Cava Torelló Special edition Brut Reserva 2012. Cavan har en frisk smak med fräscha toner av gröna örter, lime och mineraler. Plus är också att den är helt ekologisk.

Det var tre helt olika besök, från stort bryggeri med en fantastisk och äkta story telling, till ett litet bryggeri med ett gäng engagerade bryggare och så avslutningsvis ett riktigt vingården som var ett riktigt familjeföretag. Vi var sju personer med på resan och alla tar vi nog med oss olika saker och minnen men gemensamt är att vi får bättre förståelse och kunskap för arbetet bakom alla dom produkter som finns på våra mässor, dom hamnar inte bara där utan det är någon som jobbat med varje steg, från druva och vetekorn till färdig produkt.

Stort tack till Solera och Mortiz, Garage Beer Co samt Lancel och Torelló för att ni bidrog till en fantastisk upplevelse.