Teckenspråkstolkade vinprovningar

26-27 april är det premiär för Örebros nya vinmässa, den här gången arrangerad av Svenska Dryckesmässor tillsammans med Conventum. Den nya vinmässan lovar en stor mässa, med stor variation bland utställarna och ett lärorikt provningsprogram, där ett par dessutom är teckenspråkstolkade.

Svenska Dryckesmässor utgår från Örebro och drivs av entreprenören och tidigare krögaren Stanley Wong. Trots att kontoret sedan starten 2010 alltid legat i Örebro har man tidigare inte arrangerat någon mässa i hemstaden. I portföljen hittar man däremot Nordens största dryckesmässa – En Öl & Whiskymässa i Göteborg, många av Sveriges största vinmässor och höstens nyhet Öl & Spritmässan Stockholm som är en av finalisterna i den stora branschtävlingen Gyllene Hjulet. Totalt lockar man 85 000 besökare till sina tretton mässor.

Även om bolaget aldrig drivit mässor i egen regi i Örebro var det ändå i Örebro det startade när Stanley hade i uppdrag av Conventum att starta Örebro Öl & Whiskyfestival samt driva den dåvarande vinmässan Chateau Grand Cru på slottet. Därefter har Conventum drivit vinmässa själva på Conventum Arena men nytt för i år är alltså att Stanley och hans team är medarrangör.

– Det är såklart roligt att vara på hemmaplan, det känns festligt på något sätt. Jag har ett otroligt proffsigt team med mig och det är tack vare dom vi lyckats så bra utanför Örebro. Vi är stolta över alla våra mässor och visst är det roligt att dom blivit så populära och en självklar upplevelse för de här städerna. Det är såklart att Örebro också ska ha en sån vinmässa.

Årets mässa utlovar ett femtiotal utställare, varav nästan trettio är vinbolag. Flera av utställarna har aldrig tidigare ställt ut i Örebro så för den vinintresserade finns här mycket att utforska. Förutom spännande utställare erbjuder mässan ett lärorikt provningsprogram, varav två dessutom är teckenspråkstolkade.

– Kunskap är ett ledord för alla våra mässor. Det är absolut festliga tillställningar men vi vill att man ska lära sig och inspireras till nya smakupplevelser. En del av det är att ha många kunniga utställare på plats men även lärorika provningar. När vi är här i Örebro, med så många teckensspråkstalande känns det också självklart att kunna erbjuda ett par teckenspråkstolkade provningar, säger Viktor Skoogh, mässansvarig för Örebro Vin & Deli.