Världens största whiskyprovning

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna.

Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få glädjas åt ytterligare ett omnämnande i Guiness Rekordbok.

I samband med En Öl & Whiskymässa i Göteborg bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till vad som planeras bli världens största whiskyprovning någonsin. För att slå det tidigare rekordet, från Gent i Belgien 2009, behöver Bruichladdich samla över 2252 deltagare. Whiskyprovningen leds av Adam Hannett, Master Distiller på Bruichladdich, och är öppen både för mässdeltagare och för allmänheten.

– Det ska bli väldigt spännande, och vi hoppas att göteborgare och whiskyentusiaster från andra delar av Sverige kommer att tycka att det är en rolig upplevelse att vara med och försöka sätta världsrekord. Vi kan redan nu utlova en storslagen whiskyprovning i en fantastisk inramning, säger David Kringlund, Brand Manager på företaget Nigab som är leverantör av Bruichladdich i Sverige.

Biljetter till Bruichladdichs whiskyprovning i Göteborg den 13 april finns att förköpa för 60 kronor ​här.

Om Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. Idag säkerställer master distiller Adam Hannett kvaliteten i varje droppe Bruichladdich, Port Charlotte och Oc0tmore.

Om Nigab

Nigab är en av de största leverantörerna av sprit och vin till den svenska marknaden samt inom nordisk Duty Free/Travel Retail. Nigab grundades 1983 och har två kontor, i Stockholm och Göteborg med totalt 40 medarbetare. Med en stark försäljnings- och marknadsorganisation distribuerar Nigab många välkända vin- och spritprodukter. Nigab hör till Hans Just Group A/S som har väletablerade företag i vin- och spritbranschen i samtliga nordiska länder.

Om En Öl & Whiskymässa i Göteborg

En Öl & Whiskymässa grundades 2013 och har utvecklats till att bli en av Sveriges viktigaste mötesplatser för öl och destillat. En Öl & Whiskymässa har blivit och hyllad av såväl av besökare som utställare och 2018 besöktes mässan av 23 555 personer. Kommande En Öl & Whiskymässa arrangeras 12-13 april på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan kommer att besökas av ca 24 000 dryckesintresserade människor, allt från vetgiriga nybörjare till rökiga whiskyfantaster och inbitna öltickers.