Vin till grillat – komplett guide

Att grilla är kanske det perfekta sättet att njuta av sommarens härliga smaker. Men vilken dryck passar bäst till de olika grillrätterna? Vi har svaret! Denna guide ger dig tips på de perfekta vinerna att para ihop med dina grillade favoriter.

Generella tips!

När du matchar vin till mat så fastna inte bara vid proteinet utan kika på tillbehören, blir det exempelvis en syrslig sallad, potatisgratäng eller grillade grönsaker och bearnaise?

  • Syra i maten behöver vin med hög syra
  • Mat med hetta pasar inte ihop med ett vin med sträva tanniner
  • Är det mycket fett i maten lättar ett vin med hög syra upp
  • Har du ett vin med mycket tanniner så mjukas dom upp av feta tillbehör och protein, exempelvis rött kött.
  • Lättare rätter passar ihop med lättare viner. Så en lättare rätt med fisk och skaldjur passar bra ihop ett lättare vitt vin, är det istället en grillad fisk som serveras med tyngre tillbehör välj gärna ett fylligare vitt vin. Ett ljus kött passar bra ihop med ett lättare rött vin eller rosé och ett rött kött med rejäla tillbehör passar bra med ett kraftigt rött vin.
  • Servera vinet vid rätt temperatur. Lätta vita viner: 6-8 grader, medelfylliga vita viner: 8-10 grader, fylliga vita viner: 10-12 grader, lätta röda viner: 14-16 grader och fylliga röda viner 16-18 grader. Satsa på någon grad kallare än rekommenderat vid servering då temperaturen stiger snabbt i glaset.

Vin till grillad kyckling

Kyckling är ett ljust och magert kött och matchas med fördel med ett lättare rött vin. Välj gärna druvor som pinot noir, malbec eller en lättare grenache ur smaktyperna fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt. Önskar du ett vitt vin så satsa på något ur kategorin fylligt & smakrikt.

Vintips till grillad kyckkling: Carte Postal by Le Grand Roi 2022

Vin till grillad tonfisk

Välj gärna ett vitt vin eller ett mjukare rött vin som en pinot noir. Vill du ha ett vin kan du välja ett ett mer nyanserat eller ett mer fylligt och fatlagrat beroende på tillbehören. Vita druvor att prova är chardonnay och viognier.

Vintips till grillad tonfisk: Côtes du Rhône Blanc Guigal 2022

Vin till grillad entrecôte

Välj ett vin ur kategorin fruktigt och smakrikt. Det mörka köttet klarar av att bryta ner tanniner men är det mycket tanniner så undvik för mycket hetta i tillbehören. Det får gärna vara en viss restsötma i vinet, det balanserar hetta, sötma och rökiga aromer. Helt enkelt marinader, såser och grillade grönsaker man gärna har till entrecote.

Vintips till grillad entrecôte: Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon 2022

Vin till grillad lax

Grillad lax blir väldigt smakrik varför man vill ha en fruktig och smakrik rosé eller ett fylligare vitt av druvan chardonnay, gärna från Bourgogne, Kalifornien eller Nya Zeeland. Det får gärna ha en lättare fatlagring för att matcha den grillade och smakrika laxen.

Vintips till grillad lax: Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay

Vin till grillad fläskfilé

Fläskfilé är ett magert kött och serverar du en örtig ljummen sallad med mycket citrus så satsa på ett fylligare vitt. Blir det lite kraftigare tillbehör så är det gott med ett läattare till medelfylligt rött vin. Satsa på fruktigt och smakrikt eller kryddigt och mustigt rött vin. Stilar och druvor att prova är Rioja, lättare rhôneviner, kryddiga pinot noir eller sangiovese.

Vintips till grillad fläskfilé: Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2021

Tänk på att dessa bara är generella tips och det bästa vinet för dig beror på din personliga smak och grillningens detaljer. Så experimentera med olika viner för att hitta din perfekta kombination.