Vinets dag

22 januari firas ”Vinets dag” runt om i världen, från Frankrike i norr till Sydafrika i söder. Det är en gammal tradition där man sedan Medeltiden hyllat vinets och vinodlarnas skyddshelgon St Vincent. Härligt tycker vi och även om man kan tro att det handlar om att dricka vin (vilket såklart är trevligt) så är det inte riktigt så, här är allt du behöver veta om denna högtidsdag.

Vem var St Vincent?

Vincent av Saragossa var en diakon i Zaragoza, Spanien som föddes under 200-talet. Han tillfångatogs under romerska kejsaren Diocletianus religionsförföljelse. Trots tortyr vägrade han ge upp sin tro och 304 e.kr avrättades han.

Varför firar vi Vinets dag och varför blev St Vincent vinets skyddshelgon?

Vinet har flera helgon inom religionen, grekerna har Dionysos, romarna Bacchus och inom nordisk mytologi finner vi asaguden Kvaser som ska ha skapat mjödet. När kristendomen senare skapade så togs såklart vinet upp som ett av sakramenten.

Det sägs att trots svår tortyr var St Vincent omöjlig att ta död på vilket är en idé till varför just han valdes till vinets skyddshelgon. Vinodlarna jämförde honom med vinrankans starka livskraft och identifierade hans slutgiltiga lidande med sitt eget kämpande mot vädrets makter.

Andra teorier är att namnet Vincent uttalas ”vin sang” som betyder ”vinets blod” eller något så enkelt som att ”vin” i Vincent är franskans ord för ”vin”. Det sägs också att han hade stora kunskaper om vin och vinodling och att det faktiskt är tack vare hans åsna vi har kunskap om att beskära rankor. Det var nämligen så att hans åsna som strosade bland vinrankorna och mumsade i sig skotten. Det gynnade skörden som gav något mindre men mycket bättre och mer koncentrerade druvor.

Varför firar vi vinets dag 22 januari

Enligt sägnen gick han sin brutala död till mötes just denna dag. En annan tanke är att det var först då man kunde utvärdera höstens skörd och då som vinbönderna under vinodlingarnas dvala kan planera kommande säsong. I Sverige är Vinets dag ett initiativ av Svenska Vinakademien för att främja vinkulturen, viljan att upptäcka nya viner och inspireras till att testa något utöver det vanliga att lägga till i samlingen av favoriter.

Inspireras på svenska dryckesmässor

Att prova nya vinsorter och inspireras att utforska vinvärlden är något vi också förespråkar och självklart tycker vi att detta görs som bäst på någon av våra dryckesmässor. Här kan du botanisera bland vin i en mängd olika former och ta del av den blomstrande kunskapen som finns kring dem.

Välkommen!